Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście wrogi?
Niekiedy skorzystanie z rad dietetyka to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Bowiem na świecie pojawia się wiele mitów, które dotyczą pożywienia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Sporo osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Produkty mleczne również są szkodliwe dla alergików. Wobec tego przed zmianami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, jaki zaleca różne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, bowiem nie chcą się potwierdzać że mają jakikolwiek kłopot. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że ekspresowo zdobędziemy ładną i szczupłą postawę. Tymczasem prawda bywa totalnie inna i cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie posiadamy siły na to, żeby stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest zastosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiej przyczyny? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i zaczyna się bronić kiedy jedynie jest ich mniej. produkty bezglutenowe Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, szczególnie, jeśli gwałtownie zjemy nazbyt sporo. To podstawowy błąd odchudzających się, porządniej w takim razie rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik